• darkblurbg
    Over Chiropractie

Hoofdpijn (spanning)

Iedereen heeft er weleens last van: hoofdpijn. Er zijn vele oorzaken voor vele verschillende hoofdpijnen. Voorbeelden zijn spanningshoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en hoofdpijn als gevolg van whiplash. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende hoofdpijnvorm. Een chiropractische behandeling kan veel hoofdpijnklachten verhelpen of verminderen.

Waaraan is spanningshoofdpijn te herkennen?
Spanningshoofdpijn is een drukkende pijn, die vaak als een band om het hoofd kan worden gevoeld. De pijn is voelbaar aan beide zijden van het hoofd echter kan ook eenzijdig voorkomen. De pijn ontstaat meestal vanuit de nek. De klachten kunnen de hele dag aanwezig zijn, maar ook gedurende de dag geleidelijk opkomen. Soms houdt de hoofdpijn dagenlang aan. Spanningshoofdpijn is dikwijls chronisch en kan periodiek voorkomen of zonder enige regelmaat. Overigens kan spanningshoofdpijn ook vanuit het kaakgewricht komen. In dat geval is er meestal sprake van pijn aan één kant van het hoofd.

Waardoor ontstaat spanningshoofdpijn?                                                                                De pijn komt meestal vanuit de nek en heeft vaak te maken met een verkeerde beweging van de wervels in de rug en nek. Hierdoor worden spieren meer belast en omliggende zenuwen kunnen geïrriteerd raken, met hoofdpijn als gevolg. Spanningshoofdpijn wordt ook gerelateerd aan stress en vermoeidheid.

Chiropractisch Onderzoek en Diagnose:
Allereerst stelt de chiropractor u vragen over uw hoofdpijn en over uw algehele gezondheidstoestand. De hoofdpijn kan namelijk samenhangen met andere gezondheidsklachten. Dan volgt een grondig lichamelijk onderzoek. De chiropractor maakt gebruik van verschillende medische methoden om te kijken waar de pijn vandaan komt en hoe het gesteld is met de beweeglijkheid van de gewrichten die met de pijn te maken kunnen hebben.

Na het vraaggesprek en het onderzoek kan geconcludeerd worden dat uw klacht niet behandeld kan worden door een chiropractor en dat dit verder onderzocht moet worden. De chiropractor kan het advies geven contact op te nemen met de huisarts voor advies of om verder diagnostisch onderzoek te ondergaan.

Afhankelijk van uw klacht kan de chiropractor met de behandeling beginnen. Met behulp van druktechnieken op de wervels kunnen spieren en zenuwen weer beter gaan functioneren. Dankzij de druktechnieken verbetert de beweeglijkheid, ontspannen de spieren zich en krijgen omliggende zenuwen de ruimte om hun taken uit te voeren. Daardoor kunnen pijn en andere klachten afnemen of verdwijnen. Het resultaat van de behandeling hangt af van de ernst van de klachten; uw chiropractor laat u weten hoe het er met u voorstaat.

Naast de behandeling kan de chiropractor u advies geven over een goede houding, ergonomie, sport, oefeningen en voeding. Zowel ter voorkoming als ter genezing is beweging goed. Verkeerd bewegen kan de klachten juist verergeren. Het is daarom van groot belang dat u zich laat adviseren. Sterke rug- en nekspieren ontwikkelen is van groot belang. Hierdoor wordt uw wervelkolom meer ontzien en wordt de kans op het terug krijgen van de klacht steeds kleiner.

Chiropractie is een geneeswijze die gebaseerd is op de aangeboren intelligentie van het eigen lichaam om te willen herstellen door middel van een goed functionerend zenuwstelsel. Het zenuwstelsel heeft de belangrijke taak om alle lichaamsfuncties te sturen en te controleren: Organen, weefsel, spieren en ook het stofwisseling- en immuunsysteem.

De hersenen zenden essentiële boodschappen uit naar alle gebieden van het lichaam via een enorm netwerk van zenuwbanen, die ontspringen vanuit het ruggenmerg. Omgekeerd ontvangen de hersenen langs dezelfde, maar omgekeerde weg, de signalen die uitgezonden worden vanuit alle delen van het lichaam. De hersenen en het ruggenmerg zijn van zo een cruciaal belang dat de natuur, om ze goed te beschermen, ze ieder hun eigen pantserering heeft gegeven, namelijk de schedel en de wervelkolom.

Wanneer wervels verschoven of verdraaid zijn kan dit irritatie of beknelling van de zenuwen tot gevolg hebben, die via de openingen tussen de wervels het lichaam ingaan. Hierdoor kunnen belangrijke signalen van en naar de diverse gebieden van het lichaam verstoord of verzwakt raken, waardoor organen of systemen niet meer naar behoren functioneren. Men ervaart dan vaak pijn van ongemak in het gebied waar deze zenuwen meer of minder worden afgekneld.
Dit is een voorbeeld van het aangeboren vermogen van het lichaam om te waarschuwen dat er iets mis is waar aandacht aan dient te worden besteed.

Bovengenoemde verschoven of verdraaide wervels worden 'subluxaties' genoemd. De chiropractor is opgeleid om deze subluxaties op te heffen, zodat het lichaam weer naar behoren kan functioneren. Dit gebeurt door een precieze correctie door de handen van de chiropractor om de subluxatie op te heffen, zodat het zenuwstelsel beter kan gaan functioneren en het lichaam zich kan herstellen. Men ervaart deze behandeling als een niet-pijnlijke behandeling.

Chiropractie is een veilige en natuurlijke benadering voor het herstel en behoud van goede gezondheid zonder gebruik van medicijnen. Het is een methode om gezond te blijven voor alle leeftijden.

Contact

Banakkerstraat 46A 
4873 AM Etten-Leur
T: 076-5023574
E: info@chiropractie-ettenleur.nl

 

Contact opnemen